Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
< Terug naar recepten

Eiwitarme Millionnaire’s Shortbread

  • Recept maakt: 24 hapklare stukjes
  • VOORBEREIDINGSTIJD: 40 minuten
  • KOOKTIJD: 20 à 25 minuten
Bodem:
Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2

Klop in een kom de boter, margarine en kristalsuiker met een handmixer tot een lichtgekleurd en luchtig mengsel.

Stap 3

Meng het eiwitarm meel onder het mengsel.

Stap 4

Kneed met je handen tot een bewerkbaar deeg. Voeg eventueel 1 à 2 theelepels water toe als het deeg niet goed aan elkaar kleeft.

Stap 5

Bestuif je werkoppervlak met eiwitarm meel. Leg het deeg op het werkoppervlak en kneed gedurende 30 seconden tot een stevige, gladde bol.

Stap 6

Rol het deeg uit (+/- 5mm dikte). Bedek een ingevette bakvorm of bakplaat van 12cm x 18cm met het deeg.

Stap 7

Bak gedurende 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg een lichtgouden kleur heeft.

Stap 8

Laat afkoelen.

karamelsaus:
Stap 1

Doe de boter en de bruine suiker in een steelpan. Zet op een laag vuur tot de boter gesmolten en de suiker opgelost is.

Stap 2

Voeg ProZero toe en laat gedurende 5 à 10 minuten sudderen onder voortdurend roeren. Laat de saus inkoken tot het volume ongeveer met een kwart gereduceerd is.

Stap 3

Giet de saus in een kom of kan en laat gedurende 10 minuten afkoelen in de koelkast.

Stap 4

Giet de karamelsaus over de shortbread-bodem. Laat het geheel 30 minuten afkoelen in de koelkast totdat de karamelsaus helemaal opgesteven is.

Topping:
Stap 1

Leg de Vitabiwi-stukjes en de boter in een hittebestendige kom. Smelt au bain-marie of in de magnetron.

Stap 2

Roer goed door tot een smeuïge massa.

Stap 3

Verdeel het Vitabiwi-mengsel over de karamel-laag en laat gedurende 30 minuten afkoelen in de koelkast.

Stap 4

Ontvorm wanneer alles opgesteven is. Snijd de millionnaire’s shortbread in hapklare, vierkante stukjes.

1 portie (1 stukje) bevat: 127 kcal - 0,06 g eiwitten - 3 mg Phe  

ProZero en Vitabiwi zijn voedingen voor medisch gebruik en dienen enkel gebruikt te worden onder strikt medisch toezicht van een arts en/of diëtist(e). Ga altijd na bij je diëtist(e) of dit recept geschikt is voor jou.

  • Bodem:
  • 25 g boter
  • 25 g margarine voor bakken en braden, in een wikkel
  • 25 g kristalsuiker
  • 90 g eiwitarm meel
  • 1 à 2 theelepels koud water
  • Karamelsaus:
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 100 g boter
  • 100 ml ProZero®
  • Topping
  • 5 reepjes Vitabiwi®, in stukjes (5x25 g)
  • 50 g boter