Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

JOUW PKU-REIS

Klik door de onderstaande personages om meer te weten te komen over de Vitafriends PKU-reis

Fenylketonurie (PKU) is een levenslange aandoening en Vitaflo is er om u bij elke stap te ondersteunen.
Bij VitafriendsPKU vind je alle informatie die je nodig hebt over je eiwitvervanger: hoe je het maakt en inneemt, beschikbare smaken en over welke producten je diëtist je kan vertellen. Er is veel leeftijdsspecifieke informatie en recepten met uw aanbevolen product.

Vitaflo-producten voor de dieetbehandeling van fenylketonurie (PKU) hebben een ronde PKU-badge en zijn altijd blauw. Als u ooit een product ontvangt dat niet blauw is of een ronde badge heeft waarop geen PKU staat, raadpleeg dan uw diëtist voordat u het gebruikt.

WAT IS PKU?

PKU is de afkorting van Phenylketonurie.

PKU is een zeldzame genetische aandoening. In veel landen wordt er slechts 1 baby geboren met PKU op elke 10.000 baby's die geboren worden.
Wanneer de diagnose vroeg wordt gesteld en effectief wordt behandeld, kunnen personen met PKU zich normaal ontwikkelen en groeien.

Meer

Wanneer een persoon PKU heeft, is zijn lichaam niet in staat om goed om te gaan met een voedingsstof in voedsel die eiwit wordt genoemd. Eiwitten komen in veel voedingsmiddelen voor, maar bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld vlees, vis, kip, noten en eieren) bevatten meer eiwitten dan andere. Om preciezer te zijn, het lichaam heeft problemen met een bepaald deel van het eiwit; Eiwitten zijn opgebouwd uit 'bouwstenen' die aminozuren worden genoemd.


Een van deze aminozuren wordt Phenylalanine (of kortweg Phe) genoemd. Er is een enzym in het lichaam dat Phenylalanine hydroxylase (of kortweg PAH) wordt genoemd. PAH zet Phe om in een ander aminozuur, tyrosine genaamd. Tyrosine is nodig voor veel belangrijke functies in het lichaam. Bij PKU werkt het enzym PAH niet goed of helemaal niet. Het belangrijkste probleem dat dit veroorzaakt, is een opeenhoping van Phe tot hoge niveaus in het lichaam, wat van invloed kan zijn op de gezondheid.


Hoge niveaus van Phe bij jonge kinderen gedurende een langere periode kunnen leiden tot hersenbeschadiging. De hoeveelheid Phe in het lichaam wordt bepaald door de hoeveelheid Phe in het bloed te meten. Op de lange termijn moet Phe in het bloed binnen specifieke limieten worden gehouden die bekend staan ​​als het doelbereik voor Phe in het bloed. Deze limieten worden bepaald door de medische experts die op dit gebied werkzaam zijn.
In veel landen is er een nationale screening op pasgeborenen (NBS) voor PKU. Dit betekent dat elke baby die in dat land wordt geboren, getest wordt op PKU. Hierdoor kan PKU in de eerste levensdagen worden gediagnosticeerd. Door een vroege diagnose kunnen hoge Phe-waarden snel worden verlaagd, waardoor schade wordt voorkomen.


Vroege diagnose in combinatie met effectief levenslang dieetmanagement leidt tot zeer goede resultaten bij PKU. Personen met goed beheerde PKU kunnen genieten van dezelfde levensverwachtingen (op het gebied van onderwijs, werk* en gezinsleven) als ieder ander.

(*Sommige personen met PKU die een dieet volgen, zijn er niet in geslaagd om zich aan te melden voor militaire functies, waarbij het onvermogen om gespecialiseerde dieetproducten te leveren in een oorlogsgebied werd genoemd als de reden voor het afwijzen van hun aanvragen.)

 

Meer informatie

WAT IS PKU?

Lees onze pagina met veelgestelde vragen over PKU, het dieet en meer...

MEER TE WETEN KOMEN

Kookworkshops

Zoek je hulp of inspiratie voor je eiwitarm dieet?

Ontdek de kookworkshops van Vitafriends en maak kennis met Vitaflo’s Chef Nicolas!

MEER TE WETEN KOMEN