Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
BACK TO ALL BLOGS

Eiwitarme week | Sabrine

 Vitaflo
by    Vitaflo
22/09/2023

Wanneer Sabrine niet door Nederland rijdt, kun je haar al hardlopend tegenkomen in Woerden. Sporten doet ze 3 tot 4 keer per week en ze beloont zichtzelf graag met een lekkere (gezonde) maaltijd, liefst in het gezelschap van haar vrienden of familie. Omdat ze als territory manager veel in contact komt met mensen die omwille van een metabole aandoening een aangepast dieet dienen te volgen, vroeg ze zich af hoe het zou zijn om eens een week in hun schoenen te lopen. 

pku-week-dag-5a-300x300_0.jpeg

“Ik heb deze week verschillende klassieke aminozuurpreparaten in diverse smaken afgewisseld. Wat mij erg opviel is dat de ene smaak of het ene preparaat echt gemakkelijker in te nemen was dan het andere. Volgens mij kan het dus zeker helpen om verschillende preparaten te proberen en dan te kijken welk het best bij je levensstijl past.” 

pku-week-dag-5d-225x300.jpeg

Omdat Sabrine veel sport, volgt ze normaal een eiwitrijk dieet, dat was nu wel even aanpassen. Ook het zelf moeten klaarmaken van brood en bladerdeeg vroeg heel wat meer tijd. Een voordeel daarbij was dan wel weer dat het huis achteraf lekker naar vers gebakken brood rook. Ook Sabrine ontdekte al snel de voordelen van het klaarmaken van grotere volumes. “Bij sauzen is het dan bijvoorbeeld gemakkelijker om ze te roeren als je iets meer volume hebt. En met het maken van meerdere porties, win je op een later moment weer tijd. Die tijd kun je dan weer besteden aan sporten of leuke dingen doen met vrienden of familie.” 

picture4.png

Sabrine gaat zo’n 3 keer per week hardlopen en in de zomer wisselt ze dat af met skeeleren. Daarnaast probeert ze ook nog 3 keer per week 20 minuutjes krachttraining te doen voor de spieropbouw. Op de rustdagen gaat ze altijd nog even naar buiten om een half uurtje tot drie kwartier te wandelen. Ten slotte geeft ze ook nog een tip mee voor op de dagen dat je geen tijd kunt vrijmaken voor sport: “Als ik binnen mijn eigen stad blijf, neem ik altijd de fiets als ik ergens heen ga.” Buiten de eiwitrijke maaltijd na het sporten die nu plaats moest maken voor een aminozuurpreparaat, aangevuld met een eiwitarme snack, merkte ze niet echt een verschil met haar normale sportpatroon. 

“Ik had al heel erg veel respect voor alle mensen die een eiwitarm dieet volgen en voor hun omgeving, die het volgen ervan mede mogelijk maken. Dat respect is alleen nog maar gegroeid! Ik hoop dat ik met deze ervaring nog beter kan inspelen op de vragen, ideeën en wensen van mensen met een eiwitstofwisselingsziekte, om hun leven iets gemakkelijker te maken! Oohja en pasta of rijst zal ik in de toekomst nog regelmatig vervangen door courgette spaghetti of bloemkoolrijst. De smaak daarvan is erg goed en het geeft wat meer variatie aan de recepten.”

 

De eiwitarme week vond plaats onder medisch toezicht. Contacteer uw arts en/of diëtist(e) voor meer informatie. 

Kookworkshops

Zoek je hulp of inspiratie voor je eiwitarm dieet?

Ontdek de kookworkshops van Vitafriends en maak kennis met Vitaflo’s Chef Nicolas!

MEER TE WETEN KOMEN